Jeugdcompetitie – alle afspraken en regels op een rijtje

Jeugdcompetitie – alle afspraken en regels op een rijtje  

Eindelijk, de jeugd mag weer lekker competitie spelen. Onze competitieleider Henk houdt de teamcaptains goed op de hoogte van de speeldata en de regels. Op deze pagina zetten we alle informatie op een rij voor alle categorieën, zodat ook alle anders ouders weten hoe het in zijn werk gaat.  

Rood, Oranje en Groen

Voor de regels, de wedstrijden en de puntentelling, vindt je alle informatie in deze folder:

 

Teamopstelilng en standen in MijnKNLTB

Groen en Junioren (geel)
De teamcaptain kan de teamopstelling vooraf invullen op MijnKNLTB Aan het begin van een speeldag bepalen Juniorenteams zelf de opstelling (op basis van afnemende speelsterkte). De aanvoerders van beide teams geven vervolgens de eigen opstelling door in de wedstrijd op MijnKNLTB. Zodra beide aanvoerders de teamopstelling definitief hebben bevestigd worden de namen en speelsterktes van de spelers overgenomen in het uitslagenformulier en zichtbaar voor iedereen. Zie de instructievideo:

 

De teamopstelling kan door het thuis- en uitspelende team worden doorgegeven via MijnKNLTB of de KNLTB ClubApp op een smartphone, tablet of een computer (in het clubhuis). Voor noodgevallen, bijvoorbeeld bij technische storingen, is er een papieren back-up beschikbaar van het wedstrijdformulier (in het clubhuis).  

Als het team uit meer dan 4 spelers bestaat, is het handig om vooraf een rooster te maken. Kom je met meer dan 4 personen, dan mag 1 teamlid bv de enkel spelen en een ander teamlid de dubbel.  

De teamcaptain kan de standen in MijnKNLTB invullen. Dubbelcheck deze met de tegenpartij alvorens op versturen te klikken. 

 

Junioren (geel)

De Junioren competitie bestaat uit de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar en de Junioren competitie 13 t/m 17 jaar. Net zoals bij de senioren speel je in de Junioren competitie op een hele baan en met gewone, gele tennisballen.

Junioren 11 t/m 14 jaar
In de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar spelen jongens en meisjes door elkaar, mét en tegen elkaar. Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 spelers. Je speelt met je team 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen.

Spelregels

 • Je speelt 2 sets om 4 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 4-2 of 5-3). Een game win je door 4 punten te winnen.
 • De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Bij de stand 40-40 geldt het Beslissend Punt Systeem: het winnende punt levert de game op. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant de serveerder het punt moet spelen.
 • Bij 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten)
  • De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt. 
  • Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts. 
  • Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 5-4. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.
 • In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld.
 • Op verzoek van veel competitiespelers en leraren hebben we met ingang van 2021 de telling voor de Hoofdklasse in de Juniorencompetitie 11 t/m 14 jaar aangepast. In deze klasse wordt de telling hetzelfde als bij de Juniorencompetities 13 t/m 17 jaar. Dit betekent dat er in alle partijen volledige sets worden gespeeld waarbij de derde set bestaat uit een supertiebreak (t/m 10 punten).

Junioren 13 t/m 17 jaar
De Junioren competitie 13 t/m 17 jaar bestaat uit een meisjescompetitie, jongenscompetitie en een gemengde competitie. Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 spelers. Bij de meisjes- en jongenscompetitie speel je met je team op een speeldag 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen. Bij de gemengde competitie speel je 2 jongens enkelpartijen, 2 meisjes enkelpartijen en 2 gemengd dubbelpartijen.

Spelregels

 • Je speelt 2 sets om 6 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 6-4 of 7-5). Een game win je door 4 punten te winnen.
 • De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Er is een verschil van twee nodig om de game te winnen. Als het 40-40 wordt, worden er nog minimaal 2 punten gespeeld. De winnaar van het eerste punt komt op voordeel. Als deze speler ook het daaropvolgende punt wint, is de game beëindigd. Als de andere speler het tweede punt wint, wordt het opnieuw 40-40. Er wordt net zo lang doorgespeeld tot één van beide spelers twee punten achter elkaar wint.
 • Bij 6-6 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten)
  • De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.
  • Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
  • Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 7-6. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.
 • In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 10 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld.

 

Ballen

Voor alle teams geldt; ballen liggen klaar in het clubhuis. Na afloop, de ballen weer terug in het clubhuis zetten. 

 

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kun je die stellen via [email protected]l.

 

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 294 233 945

Adres

Rijksstraatweg 180
3632 AJ Loenen aan de Vecht

KVK-nummer

40478649